När jag handlar mat föredrar stormarknaden att jag använder snabbkassan, där jag får skanna in mina varor själv. Bankerna uppmuntrar oss alla att utföra våra bankärenden online och tar ut en avgift om vi besöker ett bankkontor för att betala en räkning eller sätta in pengar kontant. En vän till mig bokade nyligen en flygbiljett och behövde hjälp när flygbolaget ändrade avgångstiden. Kanske kunde han få hjälp av resebyrån som han hade anlitat? Nej, blev svaret. Min vän hade nämligen inte betalat den extra så kallade kundserviceavgiften på 300 kronor.

Välkommen till en värld där service kostar extra!

Med risk för att låta som en gnällspik som klagar över att det var bättre förr: jag anser att företag som tar extra betalt när de bara utför sitt jobb gör sig själva en otjänst. De riskerar till och med att skada både sina varumärken och sina kundrelationer.

Företag investerar en ansenlig mängd tid, energi och resurser på att bygga sina varumärken. Bra content, reklam och andra marknadsföringsaktiviteter kan locka nya kunder och öka lojaliteten bland befintliga kunder. Få saker är mer tillfredsställande än att se hur ett häftigt varumärke kan bidra till både försäljning och kundlojalitet.

Därför blir jag nästan gråtfärdig när jag ser hur kortsiktiga policys med dolda avgifter eller onödigt krångel kan förstöra så mycket av ett företags surt förvärvade goodwill. Det kan handla om leverantörer av betal-tv som tar ut avgifter för ett tv-kort som är nödvändigt för att ta emot tjänsten, företag som lägger till en administrativ avgift på en inköpssumma eller banker som tar betalt för att hantera kontanter.

Ett bra exempel är min vän med flygbiljetten, som klart och tydligt har deklarerat att han aldrig kommer att anlita samma resebyrå igen. Jag kommer också att tänka på det illa beryktade lågprisflyget, som tar ut extra avgifter om du betalar med kreditkort, trots att det i praktiken är det enda betalsättet.

Stormarknaderna har inte börjat ta extra betalt av de kunder som väljer att handla i de bemannade kassorna. Inte än, är kanske bäst att tillägga. Däremot har det blivit mycket krångligare i flera av de butiker där jag brukar handla. Inte minst på grund av de långa köerna.

Jag har bekanta som envist uthärdar även de mest hopplösa köer för att de hellre handlar av en människa än av en maskin. Själv måste jag dock erkänna att jag allt oftare väljer minsta motståndets lag och väljer maskinen. Detta trots att jag därmed också tar på mig ett visst ansvar: skulle jag missa att skanna in en vara är det jag som bär skulden. Ingen annan.

Visst är vi kunder ofta beredda att betala mer för det där lilla extra. Men företag som tar betalt för traditionell kundservice gör sig själva en otjänst. Dessa extra avgifter är inte bra för varumärket. Inte heller för mitt blodtryck.